Wat betekent outcross?

Outcross betekent het inkruisen van de mopshond met een ander ras.

Waarom outcross?

De platte snuit samen met het aanhankelijke karakter maakt de mophond voor velen onweerstaanbaar.
Helaas kunnen er aan een te korte korte snuit ook nadelen kleven zoals minder goede ademhaling en kan dit ervoor zorgen dat er gemakkelijker beschadigingen aan de ogen optreden. De hond kan ook vaak de lichaamswarmte lastiger kwijt wat voor ongemak kan zorgen en ervoor kan zorgen dat de hond niet kan doen wat hij graag wil omdat hij daar hinder van ervaart.
Onder andere in Nederland worden afstammingsgegevens nauwgezet bijgehouden  en wordt dit vastgelegd op een stamboom. Een stamboom is voor de koper van een pup een waardevol document. Dit document wordt echter meestal alleen afgegeven bij het fokken binnen een ras.
Een nadeel om binnen een gesloten populatie (ras) te fokken is dat de variatie in genen afneemt en hierdoor sneller erfelijke gebreken kunnen ontstaan. Bovenstaande zaken kunnen het welzijn van de hond in negatieve zin beïnvloeden.

Realisatie van bovengenoemde zaken hebben ons genoodzaakt pas op de plaats te maken en te bekijken wat wij kunnen doen om de kwaliteit van mopshonden te verbeteren naast de onderzoeken die wij al deden met onze mopshonden. 

Het inkruisen van andere rassen met onder andere een langere snuit zou kunnen zorgen voor een betere ademhaling en een betere warmte regulering. Ook zou dit minder kans op oogbeschadigingen kunnen geven. Daarnaast, niet onbelangrijk, neemt door dit inkruisen de genetische variëteit in 'één klap flink toe. Hierdoor kunnen erfelijke afwijkingen afnemen.

Welk ras inkruisen?

Wij hebben besloten om te starten met het inkruisen (outcross) van de Engelse Staffordshire Bullterrier.
De Staffordshire Bullterrier is net als de mopshond een aanhankelijke, leergierige en enthousiaste hond. Beiden lijken ook wel enigszins op elkaar en wat belangrijk is voor de genetische variëteit, is dat ze niet aan elkaar verwant zijn. Dit wil zeggen dat er geen gemeenschappelijke voorouders zijn. Zowel mophond als SBT zijn kortharig en hebben dezelfde soort oren. De lichaamsbouw komt enigszins overeen al is de mophond iets kleiner. De staff is qua romp iets breder en langer gebouwd. De hals is langer en het hoofd breder. De neus is een stuk langer dan bij de mopshond. De ruimere bouw van de staff heeft voordelen voor ademhaling en temperatuur regulatie. Alles krijgt meer ruimte in romp, hals en schedel.

Het is niet uitgesloten dat wij in de toekomst andere rassen in zullen kruisen.

Stormy

In 2019 hebben wij Stormy aangeschaft bij kennel Dexterous Rascals. Stormy is een outcross tussen een mopshond moeder en een Staffordshire Bullterrier. Beiden zijn stamboomhonden (FCI) waar dus ouders en voorouders van bekend zijn. Stormy is (begin juli 2019) 5 maanden en heeft de maat van onze mopshonden. Het gewenste neusje, geen neusrimpel en de dieperliggende ogen zijn zoals wij hoopten aanwezig. Tevens heeft ze een langere hals. Stormy is een energiek hondje en zeer leergierig. Het 'snurken' wat mopsen wel eens willen doen, heeft Stormy niet, ook niet bij warmer weer. Het hele gezin is in de korte tijd helemaal verliefd op Stormy en op dit moment zijn we druk met de puppycursus. Omdat ze zo leergierig en intelligent is, is iedereen in de weer om haar allerlei dingen te leren. Bekijk ook dit project.
Ook qua karakter is de combinatie van mopshond met staffordshire bullterrier een juiste gebleken. Beide raseigenschappen vullen zich goed aan zodat er sprake is van een stabiele, sociale hond met een fijn karakter, geschikt voor mensen die er een fijne huisgenoot aan willen hebben en er activiteiten mee willen ondernemen zoals wandelen, gehoorzaamheidscursussen, behendigheid etc.